Blog

Sudura electrica cu electrozi inveliti

Sudura electrica cu electrozi inveliti este un procedeu de sudura manual unde caldura necesara procesului se obtine cu ajutorul unui arc electric.Sudura electrica cu electrod invelit 4

Arcul electric se produce intre electrodul invelit si materialul ce urmeaza a fi sudat.

In zona unde se produce arcul electric se degaja o cantitate mare de caldura ce produce topirea locala a electrodului (materialul de adaos) şi a piesei de sudat (materialul de baza).

 

SURSA DE PUTERE

Sudura electrica cu electrod invelit 1

 

Rolul sursei de putere este de a furniza energia necesara amorsarii si mentinerii arcului electric care se realizeaza intre electrod si materialul de baza.

Proprietatea principala de baza a unui aparat de sudura cu electrozi inveliti este prin urmare capacitatea sa de a mentine o valoare cat mai constanta a curentului cand sunt variatii ale lungimii arcului electric.
In functie de tipul dispozitivului de reglare a curentului electric exista trei tipuri de aparate de sudura cu

arc electric:

  • aparate de sudura electromecanice – transformatoare de sudura;
  • aparate de sudura controlate electronic (cu reglaj cu tiristori);
  • invertoare de sudura;

In functie de polaritatea sursei de putere se disting urmatoarele doua categorii:
a) aparat de sudura in curent alternativ(AC):

  • tensiunea de iesire are o forma sinusoidala (vezi fig) si isi schimba sensul periodic(cu frecventa de 50Hz) .
  • aceasta tensiune de sudura se obtine prin transformarea tensiunii de alimentare(cu valoare mare) intr-o tensiune avand valoarea optima necesara sudurii.

b) aparat de sudura in curent continuu(DC).
Tensiunea de sudura se obtine prin redresarea tensiunii din secundarul unui transformator de sudura folosindu-se o punte redresoare monofazata sau trifazata.
Daca circuitul de sudura este in curent continuu atunci se poate clasifica in functie de polul care se leaga la materialul de sudat:

Sudura electrica cu electrod invelit 2b1. polaritatea normala (directă) : clestele portelectrod se leaga la polul pozitiv al aparatului de sudura iar polul negativ se leaga prin intermediul clestelui de masa la piesa ce urmeaza a fi sudata. Caldura produsa de arcul electric este concentrata pe electrod producand topirea locala a acestuia. In acest fel, pe masura ce materialul metalic al electrodului se topeste, se asigura patrunderea lui in materialul piesei de sudat.

b2. polaritate inversa: clestele portelectrod se conecteaza la polul negativ al aparatului iar clestele de masa la polul pozitiv. Caldura degajata de arcul electric se concentreaza in special pe piesa de sudat. Fiecare tip de electrod

Sudura electrica cu electrod invelit 3

necesita un anumit tip de curent (alternativ sau continuu) si in cazul curentului continuu se impune utilizarea unei anumite

polaritati.Alegerea incorecta a curentului electric (AC/DC) sau a polaritatii poate duce la la instabilitatea arcului

electric si va influenta negativ calitatea cusaturii sudate.

Read more...